Idrott och kultur för barn och ungdomar i Katrineholms kommun
Som en del av arbetet med Tillsammans Katrineholm har vi utvecklat en folder över kommunens föreningar och de verksamheter som de erbjuder. Nedan följer en sammanställning av denna folder. Detta arbete har gjorts i samarbete med Katrineholms kommun.
”KATRINEHOLM SOM IDROTTSSTAD HAR EN STOR POTENTIAL”
Jonas Nilsson jobbar för RF-Sisu Sörmland och är verksamhetschef för Katrineholm-Flen-Vingåker. Få har sådan överblick över det lokala föreningslivet som Jonas och han är positiv i sin bild över vad det har att erbjuda kommunens barn och ungdomar.
– Jag tycker att Katrineholm som idrottsstad har en stor potential med goda förutsättningar vad gäller lokaler, föreningar och ledare jämfört med andra kommuner i samma storlek. Vi är tillräckligt stora för att kunna erbjuda en mångfald av olika idrotter, samtidigt som vi inte är större än att det är nära till aktiviteterna.
– Visst kan man säga att det är fokus på breddidrott men det finns också många exempel på elitidrottare som har sina rötter i Katrineholm. Såväl inom de individuella idrotterna som inom lagsporterna där enskilda spelare lyckas bra på högre nivå efter att lokala föreningar lagt en bra bottenplatta att bygga vidare på.
– Att föreningslivet håller en hög nivå tror jag framför allt beror på att de finns många starka personer, eldsjälar, i föreningarna som brinner för sin verksamhet och det är en styrka. Till det kommer nu också en ny generation ledare som förutom att behärska det rent idrottsliga också är välutbildade inom det sociala ledarskapet.
– Samtidigt vill föreningarna och de olika idrotterna växa och om man som förälder vill engagera sig i föreningslivet är det enklast att kontakta föreningen där barnen är med. Det är nog den snabbaste vägen, man måste inte vänta på att få frågan.
KOMMUNEN SATSAR PÅ BRA ANLÄGGNINGAR
Katrineholm är en bra stad att bo i om man vill idrotta med närhet och god tillgång till faciliteter och olika föreningars verksamheter.
– Förutsättningarna för fritid och idrott är jättestora i Katrineholm. Där Stockholm i snitt kan erbjuda en 11-mannafotbollsplan per 12 000 invånare har vi 20 planer för 35 000 invånare. Totalt har Riksidrottsförbundet 71 registrerade olika idrotter och 42 av dem går att utföra i Katrineholm, säger Dennis Carlson, enhetschef på Service- och teknikförvaltningen som ansvarar för de idrottsanläggningar som ägs av Katrineholms kommun.
Kommunen har ansvar för hela Backavallen och Sportcentrum men också för en del andra anläggningar. Totalt 38 stycken med ett brett spektrum. Det kommunala fastighetsbolaget KFAB ansvarar för de övriga idrottshallarna och sedan finns det också anläggningar som helt eller delvis ägs och drivs av föreningar.
– Motocrossbanan Dammängen till exempel ägs av kommunen som har ett avtal med Katrineholms Motorcykelklubb som disponerar anläggningen där de sköter städning och underhåll. Som fastighetsägare tar kommunen de större kostnaderna och investeringarna, förklarar Dennis.
– Sportcentrum är Katrineholms största besöksmål och det bästa betyget för oss är att föreningarna återkommer med sina läger. ”Katrineholmslägret” blir ett begrepp i flera olika sporter.
Kommunen har i många år satsat på att ha bra anläggningar för föreningsidrotten och Dennis har sin egen förklaring till det.
– Katrineholm är en gammal industristad och min bild är att när industrierna försvann kring sekelskiftet fortsatte kommunen att satsa på idrotts-och fritidsanläggningar som ett sätt att få folk att flytta hit. Det går bra att pendla till jobb på annan ort, men sin fritidssysselsättning vill man ha nära sitt hem och vi fortsätter att satsa på det här. Kanske kommer allt fler att jobba hemifrån framöver. Om pendlandet minskar ökar fritiden och därmed behovet av bra idrottsanläggningar. Nya möjligheter kommer att skapas samtidigt som vi också ska ta vara på det vi har.
– Idrottshallar slits, det ska de göra. Vi och KFAB ser till att nivån är bra för de som skall använda dem. Vi bygger inte bara nytt utan vi förbättrar också de befintliga anläggningarna och utvecklar både lokaler och områden. Nya allvädersbanor för tennisen är ett exempel precis som utvecklingen av Djulöområdet där vi har ett rikt friluftsliv. Elljusspår, vandringsleder och utegym är viktiga för de som vill träna på egna tider och i egen fart och det är viktigt att de håller god kvalitet.
Här hittar du föreningarna som erbjuder det just du är intresserad av.
BADMINTON
Björkviks IF
Ericsbergs GoIF
Julita GoIF
Ramträff Badmintonklubb
BANDY
KVBS, Katrineholm Bandy
BANGOLF
Djulö Bankolfklubb
Katrineholms Bangolfklubb
BASKET
KIF Basket, Katrineholms IF
BORDTENNIS
Katrineholms BTK
BOULE
PRO Katrineholm
BOWLING
KAIK, Katrineholms AIK Bowling
Katrineholms Seniorbowlingklubb
KSK, Katrineholms SK
BOXNING
Katrineholms BK
BK Öster
BÅGSKYTTE
Katrineholms Bågskytteklubb
CHEERLEADING
Frisksport Björken
CIRKUSVERKSAMHET
Frisksport Björken
CYKEL
Cykelklubben Ceres
DANS
Cathrineholms Squaredancers
DuD, Kulturföreningen DuD
Friskis & Svettis
Julita Kulturförening
Katrineholmsrevyn
Rock You 2
Somaliska Institutet Demokratiska Alternativet
Verdandis Folkdanslag
DISCGOLF
Katrineholms Discgolfklubb
DJURVERKSAMHET
Djulö 4H
Glindrans Idrottsklubb
Sörmlands Kaninhoppare
ENDURO
KMCC, Katrineholms Motocross club
FILMVERKSAMHET
Katrineholms Filmstudio
FOTBOLL
Bie GoIF
Björkviks IF
DFK Värmbol
Ericsbergs GoIF
Floda Idrottsförening
Julita GoIF
KAIK, Katrineholms AIK Fotboll
KSK, Katrineholms SK Fotboll
Sköldinge IF
Somaliska Institutet
Demokratiska Alternativet
Strångsjö AIK
Valla IF
Viola FC
Värmbols FC
FRIDYKNING
Sportdykarklubben Näcken
FRIIDROTT
KSK, Katrineholms SK Friidrott
FUTSAL
Katrineholm City Futsal Club
KSK, Katrineholms SK Fotboll
Värmbols FC
FÅGELSKÅDNING
Katrineholm-Vingåkers ornitologer
GO-CART
Katrineholms Motorklubb
GOLF
KGK, Katrineholms Golfklubb
GYMNASTIK
Bie GoIF
Björkviks IF
Ericsbergs GoIF
Friskis & Svettis
Glindrans Idrottsklubb
Gymnastikföreningen Katrineholm
köldinge IF
Strångsjö AIK
Valla IF
HANDBOLL
KAIK, Katrineholms AIK Handboll
INNEBANDY
Bie GoIF
Björkviks Innebandyklubb
Ericsbergs GoIF
FBC Katrineholm
Julita GoIF
Katrineholms Handikapp IF
KIB, Katrineholms Innebandyförening
Strångsjö AIK
Valla IF
ISHOCKEY
Katrineholm Hockey
KAMPSPORT
Karate Dojo Katrineholm IF
Katrineholms Jiu-jitsu Club
Katrineholms Karateförening Wado-Ryu
Wado Karate Katrineholm
Wing Chun Katrineholm IF
KANOT
Katrineholms Kanotklubb
KONSTÅKNING
Backa Konståkningsklubb
LÖPNING
Bie GoIF
Glindrans Idrottsklubb
Katrineholms SK Friidrott
MOTOCROSS
KMCC, Katrineholms Motocross Club
MOTORVERKSAMHET
Katrineholms Motorklubb
Kolvbultarna, KatrineholmsMopedveteraner
Laven MK
MUSIKVERKSAMHET
Filadelfiaförsamlingen, Julita
Filadelfiaförsamlingen, Katrineholm
Mariakyrkans ungdom
NATUR & FRILUFTSLIV
Friluftsfrämjandet i Katrineholm
Katrineholms Scoutkår
Katrineholms Äventyrsklubb
Naturskyddsföreningen
Valla-Sköldinge Scoutkår
ORIENTERING
Katrineholms Orienteringsklub
RIDNING
Katrineholms Ryttarförening
RUGBY
Katrineholm Griffins Rugby Club
SCHACK
Katrineholms Schackklubb
SCOUTVERKSAMHET
Katrineholms Scoutkår
Valla-Sköldinge Scoutkår
SIMNING
Glindrans Idrottsklubb
Katrineholms Simsällskap
SKATEBOARD
Katrineholms Skateboardklubb
SKIDOR
Friluftsfrämjandet i Katrineholm
Spökbackens Alpina Skidklubb
SKRIDSKOÅKNING
Backa Konståkningsklubb
Friluftsfrämjandet i Katrineholm
Katrineholm Hockey
KVBS, Katrineholm Bandy
SKYTTE
Björkviks Jägargille,
Gränslandets SK
Katrineholms Pistolklubb
Valla Pistolklubb
Östra Vingåkers Skyttegille
Här hittar du mer fakta om,
och kontaktuppgifter till, våra föreningar:
https://katrineholm.ibgo.se/AssociationRegister
Kom ihåg att många föreningar också finns
med egna sidor på sociala media.
Maud Andersson, Fritidsbanken
PÅ FRITIDSBANKEN KAN DU LÅNA DET DU BEHÖVER FÖR ATT PROVA
Fritidsbanken startades i den lilla värmlandsorten Deje 2013 i ett samarbete mellan Forshaga kommun, Forshaga-Munkfors församling och projektet Ett öppnare Värmland. I dag finns Fritidsbanken i en tredjedel av Sveriges kommuner men grunden är och förblir densamma – en verksamhet som ger begagnad utrustning nytt liv, som stimulerar en aktiv fritid, som alltid är gratis och är till för alla. En utmärkt lösning för den som vill prova på en sport men som saknar utrustningen.
I Katrineholm har Fritidsbanken funnits några år. Här är det Viadidakt som är huvudman och ansvarig för verksamheten är Maud Andersson.
– Fritidsbanken fungerar som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar, förklarar Maud. Här kan du låna sport- och fritidsutrustning helt gratis i 14 dagar. Ingen pant, man lämnar namn och telefonnummer.
– Huvudbasen för oss är källaren under Folkets Hus med ingång från Drottninggatan. Har du prylar hemma som inte längre används tar vi tacksamt emot dem. Vi är på plats 8–16 varje dag och det är öppet för utlåning måndag, onsdag och fredag.
På Fritidsbanken finns det mesta du behöver i idrottsväg och Maud tycker det är enklare att berätta vad som inte finns.
– Vi har inte padelracketar, inget elektriskt och inga motorer. Några familjespel men inga dataspel. Annars har vi idrottsredskap som skridskor, hjälmar och bollar till alla möjliga bollsporter.
– Bland de som lånar finns alla kategorier, familjer, ungdomar, äldre och turister. På vintern är skridskor och skidor populärast och på sommaren flytvästar och fotbollar.
Vill man bidra till Fritidsbankens verksamhet är det enkelt.
– Den som vill skänka idrottsmateriel kan komma till oss men också till simhallen och prata med personalen där. Vi har också ett kärl ute på Vika deponi där man kan lämna sportutrustning man vill bli av med, säger Maud Andersson.